Επανορθωτική Χειρουργική

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ - ΓΟΝΑΤΟ

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και έχει ως κύρια συμπτώματα πόνο στο γόνατο, που επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα καθώς επίσης και με τις δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να υπάρχει ύδραθρο (συλλογή υγρού στην άρθρωση) και περιορισμός της κινητικότητας. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην φθορά των αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης.
Επανορθωτική Χειρουργική - Γόνατο Α 01
Επανορθωτική Χειρουργική - Γόνατο Α 02

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και από την ηλικία του ασθενούς. Στα αρχικά στάδια μπορεί να περιλαμβάνεται ξεκούραση βάδιση με πατερίτσες, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα. Δυστυχώς με την πάροδο των ετών η νόσος και η φθορά επιδεινώνονται με αποτέλεσμα τα συντηρητικά μέτρα να καθίστανται ανεπαρκή. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι χειρουργική. Στους ασθενείς άνω των 60 ετών η χειρουργική θεραπεία είναι η ολική Αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθριτικών επιφανειών μηρού και κνήμης με ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού.

Η επέμβαση αυτή συνοδεύεται από πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες. Σε νεώτερους ασθενείς και εφόσον υπάρχουν οι σωστές ενδείξεις μια επέμβαση που αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή είναι η υψηλή οστεοτομία της κνήμης. Η επέμβαση αυτή έχει σκοπό να αποφορτίσει το διαμέρισμα που παρουσιάζει την μεγαλύτερη φθορά ώστε να ανακουφισθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

Επανορθωτική Χειρουργική - Γόνατο Β 01

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ - ΙΣΧΙΟ

H άρθρωση του ισχίου είναι μία από τις πιο συνήθεις περιοχές ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Οστεοαρθρίτιδα σημαίνει φθορά της άρθρωσης και μπορεί να είναι πρωτοπαθής (ιδιοπαθής) όταν οφείλεται σε άγνωστο αίτιο, ή να είναι δευτεροπαθής, δηλαδή να είναι το αποτέλεσμα άλλης παθολογικής κατάστασης. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η βαθμιαία καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και έχει ως κύρια συμπτώματα πόνο στην περιοχή του ισχίου, που επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα καθώς επίσης και με τις δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και περιορισμός της κινητικότητας. Αρχικά η θεραπεία της νόσου είναι συντηρητική. Στα αρχικά στάδια μπορεί να περιλαμβάνεται ξεκούραση, βάδιση με πατερίτσες, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα. Δυστυχώς με την πάροδο των ετών η νόσος και η φθορά επιδεινώνονται με αποτέλεσμα τα συντηρητικά μέτρα να καθίστανται ανεπαρκή. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται η μηριαία κεφαλή και η επιφάνεια της κοτύλης με μεταλλικές προθέσεις. Η επέμβαση αυτή συνοδεύεται από πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες.

Επανορθωτική Χειρουργική - Ισχίο 01
Επανορθωτική Χειρουργική - Ισχίο 02

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ - ΩΜΟΣ

Η οστεοαρθρίτιδα του ώμου είναι πολύ πιο σπάνια σε συχνότητα εμφάνισης σε σχέση με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλα ρευματικά νοσήματα. Έχει ως κύρια συμπτώματα πόνο στην περιοχή του ώμου, που επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα και δυσκολία στις στροφικές κινήσεις του ώμου. Ο ασθενής δεν μπορεί να σκουπιστεί εύκολα στην τουαλέτα ή αν πρόκειται για γυναίκα δεν μπορεί να κουμπώσει την φούστα ή τον στηθόδεσμο. Όσο προχωρά η φθορά της άρθρωσης τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και από την ηλικία του ασθενούς. Στα αρχικά στάδια μπορεί να περιλαμβάνεται ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα. Όταν τα συντηρητικά μέτρα καθίστανται ανεπαρκή η θεραπεία είναι χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αντικατάσταση των φθαρμένων αρθριτικών επιφανειών με ειδική πρόθεση δηλαδή την αρθροπλαστική του ώμου που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού ώμου.
Επανορθωτική Χειρουργική - Ώμος 01
Επανορθωτική Χειρουργική - Ώμος 02