Αρθροσκοπική Χειρουργική

Η άρθρωση του γόνατος είναι από τις πιο πολύπλοκες του ανθρώπινου σώματος, και είναι εκτεθειμένη σε τραυματισμούς κατά τις αθλητικές δραστηριότητες.

Οι κακώσεις του γόνατος μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα ανάλογα με τα στοιχεία του γόνατος που τραυματίζονται. Αθλητές ή περιστασιακά αθλούμενοι με ιστορικό κάκωσης (στροφικής ή μη) του γόνατος με πόνο και οίδημα πιθανόν να έχουν υποστεί κάκωση που να απαιτεί αρθροσκόπηση του γόνατος.

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία μικρής επεμβατικότητας τεχνική κατά την οποία μέσω μικρών οπών του δέρματος (περίπου 5 χιλιοστών) εισάγεται στην άρθρωση μία κάμερα, μέσω της οποίας γίνεται η επισκόπηση και η εύρεση της πιθανής βλάβης, και εργαλεία, με τα οποία διενεργούνται οι θεραπευτικές τεχνικές.

Στην κάκωση του γόνατος μπορεί να υποστούν ρήξη οι μηνίσκοι (έσω και έξω), οι χιαστοί σύνδεσμοι (πρόσθιος, οπίσθιος), οι πλάγιοι σύνδεσμοι (έσω, έξω) ή να υπάρξουν χόνδρινες βλάβες στο μηριαίο, την κνήμη ή την επιγονατίδα.

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ

Η ρήξη μηνίσκων προκαλεί πόνο στο γόνατο που επιδεινώνεται με την φόρτιση του γόνατος και κυρίως όταν το γόνατο είναι λυγισμένο (ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, βαθύ κάθισμα). Σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή του γόνατος όταν το είδος της ρήξης είναι τέτοιο (δίκην λαβής κάδου).

Αρθροσκοπική Χειρουργική Α 01
Αρθροσκοπική Χειρουργική Α 02
Αρθροσκοπική Χειρουργική Α 03

Η θεραπεία της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως χειρουργική με αρθροσκόπηση. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός αφαιρεί το σπασμένο (ρηχθέν) τμήμα του μηνίσκου (αυτή είναι η συνηθέστερη πρακτική) ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν προχωρά σε συρραφή του μηνίσκου.

ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι δυστυχώς πολύ συχνός τραυματισμός για τους αθλητές.

Αρθροσκοπική Χειρουργική Β 01
Αρθροσκοπική Χειρουργική Β 02

Το μεγαλύτερο λειτουργικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στο γόνατο μετά από την ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι η αστάθεια του γόνατος η οποία (α) δεν επιτρέπει στον αθλητή να επανέλθει στις αθλητικές δραστηριότητες και (β) ο τραυματισμός των μηνίσκων και του χόνδρου στο γόνατο (λόγω της αστάθειας) με συνέπεια το γόνατο να οδηγείται στην οστεοαρθρίτιδα μετά από αρκετά χρόνια. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση για την λύση του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ - ΜΗΝΙΣΚΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ - ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗ

Η ποδοκνημική είναι μια άρθρωση που τραυματίζεται πολύ συχνά. Τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής είναι η πλέον συχνή αθλητική κάκωση αλλά τις περισσότερες φορές η πρόγνωση είναι καλή και τις περισσότερες φορές δεν καταλείπει προβλήματα. Όμως ορισμένες φορές ο τραυματισμός αυτός μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί συμπτώματα αρκετό καιρό μετά τον τραυματισμό. Οι ασθενείς αυτοί λοιπόν, που όταν ασκούνται νιώθουν ακόμα ενοχλήματα ή πόνο τρεις μήνες έπειτα από το διάστρεμμα και την θεραπεία, ενδέχεται να έχουν χρόνια ρήξη στους συνδέσμους της ποδοκνημικής αρθρώσεως ή κάποια οστεοχόνδρινη βλάβη, ή τέλος το λεγόμενο σύνδρομο πρόσκρουσης των μαλακών μορίων. Το τι ακριβώς συμβαίνει μπορεί εύκολα να αποκαλύψει μια μαγνητική τομογραφία, αλλά όχι η απλή ακτινογραφία. Εάν αποκαλυφθεί κάποια από τις προαναφερθείσες βλάβες, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεται χειρουργική θεραπεία με πρώτη προσέγγιση την αρθροσκόπηση της άρθρωσης η οποία θα μας αποκαλύψει το πρόβλημα. Ο γιατρός κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης θα διορθώσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και την ενδεικνυόμενη τεχνική.
Αρθροσκοπική Χειρουργική Γ 01
Αρθροσκοπική Χειρουργική Γ 02

ΩΜΟΣ - ΑΣΤΑΘΕΙΑ/ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Η άρθρωση του ώμου είναι η πλέον ευκίνητη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα, ταυτόχρονα όμως και η πιο ευάλωτη σε εξάρθρημα άρθρωση, σε παρεκτόπιση δηλαδή των αρθρούμενων επιφανειών. Η αστάθεια του ώμου προκύπτει συνήθως μετά από εξάρθρημα αυτού και συνίσταται στην εμφάνιση επανειλημμένων επεισοδίων εξαρθρήματος ή και υπεξαρθρήματος της άρθρωσης ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους – αθλητές.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής απαιτεί συνήθως χειρουργική παρέμβαση η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία (90%) των περιπτώσεων είναι αρθροσκοπική. Κατά την αρθροσκόπηση του ώμου ο χειρουργός εισάγει μέσω μιας μικρής οπής του δέρματος (περίπου 5 χιλιοστών) στην άρθρωση του ώμου μία κάμερα, και αφού διαπιστώσει το πρόβλημα, το διορθώνει μέσω 2 άλλων οπών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά.

Αρθροσκοπική Χειρουργική Δ 01
Αρθροσκοπική Χειρουργική Δ 02

ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ-ΤΕΝΟΤΝΙΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Το στροφικό πέταλο του ώμου σχηματίζεται από τέσσερις τένοντες που είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελλάσων στρογγύλος και ο υποπλάτιος. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών πολύ συχνά οι τένοντες αυτή υφίστανται εκφύλιση και τελικά ρήξη.
Αρθροσκοπική Χειρουργική Ε 01
Αρθροσκοπική Χειρουργική Ε 02

Η κατάσταση αυτή προκαλεί συνήθως 3 κλινικά προβλήματα ανάλογα με το μέγεθος της ρήξης:

  1. πόνο ιδίως νυχτερινό ο οποίος εμφανίζεται στην περιοχή του ώμου αλλά μπορεί να αντανακλά στο βραχίονα και σπανιότερα στον αγκώνα
  2. αδυναμία κίνησης ιδιαίτερα της ανύψωσης του ώμου
  3. μυική αδυναμία των μυών του ώμου

Όταν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν η θεραπεία είναι χειρουργική. Σήμερα η χειρουργική θεραπεία γίνεται με αρθροσκοπική μέθοδο με 3-4 μικρές τομές των 5 χιλιοστών. Κατά την επέμβαση συρράπτονται οι τένοντες και καθηλώνονται με ειδικές άγκυρες στο οστούν.

Αρθροσκοπική Χειρουργική ΣΤ 01

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ - ΩΜΟΥ