Αθλητικές Κακώσεις

Οι Αθλητικές Κακώσεις εμφανίζονται πολύ συχνά σε ανθρώπους που αθλούνται είτε περιστασιακά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά και ο λόγος είναι ότι οι αθλητές εκθέτουν πολύ πιο συχνά το σώμα τους σε καταπόνηση και κινδύνους. Η συντριπτική πλειονότητα των Αθλητικών Κακώσεων αφορά στο μυοσκελετικό σύστημα και για το λόγο αυτό ο Ορθοπαιδικός έχει στενή επαφή με τους αθλητές και την φροντίδα των τραυματισμών τους.

ΘΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ

Οι πιο συχνές Αθλητικές Κακώσεις είναι οι μυϊκές θλάσεις οι οποίες διαφέρουν σε βαρύτητα. Ανάλογα με τη βαρύτητα τους είναι και η συμπτωματολογία. Όσο πιο σοβαρή είναι η μυϊκή θλάση τόσο περισσότερος είναι ο πόνος, και τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει. Σχεδόν πάντα οι μυϊκές θλάσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Μια άλλη πάθηση που ταλαιπωρεί συχνά τους αθλητές είναι οι τενοντίτιδες. Η τενοντίτιδα είναι μια άσηπτη φλεγμονή του τένοντα. Ανάλογα με το άθλημα που κάνει ο αθλητής είναι και η εντόπιση της τενοντίτιδας. Σε αθλητές του βόλεϊ και του μπάσκετ π.χ. εντοπίζονται πολύ συχνά στην περιοχή του γόνατος (επιγονατιδικός τένοντας). Η θεραπεία της τενοντίτιδας εξαρτάται από το στάδιο της τενοντίτιδας και είναι τις περισσότερες φορές συντηρητική και μερικές φορές χειρουργική. Αυτό θα αποφασιστεί από τον γιατρό σας ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας.
Αθλητικές Κακώσεις > Θλάσεις και Τενοντίτιδες

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ - ΤΕΝΟΝΤΩΝ

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία που συμβαίνει συχνά κατά τις αθλητικές δραστηριότητας είναι οι τραυματισμοί-ρήξεις που αφορούν συνδέσμους. Η πιο συχνή ρήξη που σχετίζεται με αθλητική δραστηριότητα είναι η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου (βλ. αρθροσκόπηση γόνατος). Ο τραυματισμός αυτός είναι αρκετά σοβαρός για τον αθλητή και απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση για την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. Ένας άλλος συχνός τραυματισμός που αφορά αθλητές που αθλούνται περιστασιακά (σπανιότερα επαγγελματίες αθλητές) είναι η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα. Ο ασθενής αισθάνεται σαν κάτι να τον χτύπησε από πίσω και συνήθως παρουσιάζει αδυναμία στήριξης στο πάσχον σκέλος. Η θεραπεία της ρήξης του Αχιλλείου είναι χειρουργική.
Αθλητικές Κακώσεις > Τραυματισμοί Συνδέσμων - Τενόντων

ΧΟΝΔΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΙΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Ο αρθρικός χόνδρος αποτελεί ένα στρώμα από μαλακό και εξαιρετικά λείο ιστό, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση των αρθρώσεων χωρίς τριβή καθώς και η απορρόφηση των φορτίων. Οι χόνδρινες βλάβες του αρθρικού χόνδρου αποτελούν δύσκολο πρόβλημα στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι ο αρθρικός χόνδρος στερείται αιμάτωσης, κάτι που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του οργανισμού να επουλώσει τις βλάβες του αρθρικού χόνδρου. Η μη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των χόνδρινων και οστεοχόνδρινων βλαβών μπορεί να οδηγήσει βαθμιαία στην επέκταση της βλάβης και τελικά την ολική καταστροφή της άρθρωσης (οστεοαρθρίτιδα).

Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου του γόνατος προέρχονται συνήθως από οξύ ή χρόνιο τραυματισμό, που έχει ως αποτέλεσμα την σύνθλιψη ή και απόσπαση ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου.

Αθλητικές Κακώσεις > Χόνδρινες και Οστεοχόνδρινες Βλάβες

Οι χόνδρινες βλάβες του γόνατος μπορεί να προκαλέσουν πόνο και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος. Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και τις παρακλινικές εξετάσεις. Εκτός από τις απλές ακτινογραφίες, μπορεί να χρειασθούν μαγνητική και αξονική τομογραφία για την καλύτερη αξιολόγηση της βλάβης και σχεδιασμό της θεραπείας. Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα, την ηλικία, εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης. Όταν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει τότε τον λόγο έχει η χειρουργική θεραπεία χρησιμοποιώντας μια από τις διαθέσιμες μεθόδους (μικροκατάγματα, μεταφορά οστεοχόνδρινων κυλίνδρων, μεταμόσχευση χονδροκυττάρων).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ